eenoudertoeslag

Eenoudertoeslag

De eenoudertoeslag is een extra bijdrage bovenop de reguliere studiefinanciering en is beschikbaar voor alleenstaande ouders die een studie/opleiding volgen. Anders dan de reeds behandelde toeslagen is de eenoudertoeslag een toeslag die niet door de belastingdienst wordt uitgekeerd maar door de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Voor het aanvragen van de toeslag kan je dus niet bij de belastingdienst terecht, maar enkel bij de Dienst Uitvoering Onderwijs. Wanneer je aan de voorwaarden voldoet zullen zij je aanvraag in behandeling nemen, en vervolgens ook de toeslag maandelijks uitkeren.


Eenoudertoeslag 2019

De hoogte van de eenoudertoeslag in 2019 is vastgesteld op € 255,32 per maand.


Voorwaarden eenoudertoeslag

Je komt in aanmerking voor de eenoudertoeslag als je een kind hebt en géén partner. Dit kind moet ingeschreven staan bij de gemeente op jouw adres, of je moet kinderbijslag ontvangen voor hem/haar. Ook moet je studiefinanciering ontvangen voor de opleiding die je volgt.

 • Je volgt een opleiding/studie en ontvangt studiefinanciering
 • Je hebt een kind (ingeschreven bij gemeente op jouw adres)
 • Je hebt géén partner

Zodra je een partner krijgt ben je verplicht de toeslag stop te zetten.

Eenoudertoeslag aanvragen

Hoogte eenoudertoeslag

De eenoudertoeslag is een vast bedrag per maand en kan jaarlijks veranderen. De hoogte van de toeslag bedraagt in 2017 € 251,04 per maand. Dit kan dus een aanzienlijke aanvulling op je inkomsten zijn. Het aanvragen van de eenoudertoeslag heeft overigens géén gevolgen voor de zorgtoeslag of de huurtoeslag.

Ontvang je wel de maximale zorgtoeslag of huurtoeslag? Ook deze bedragen kunnen flink oplopen, en het is dus zeker de moeite waard om dit even na te kijken.

» Meer informatie over de zorgtoeslag
» Meer informatie over de huurtoeslag


Terugbetalen

De eenoudertoeslag is over het algemeen een gift. Je hoeft deze dus niet terug te betalen. Wanneer je een mbo 1 of 2 opleiding volgt, is de toeslag altijd een gift. Doe je mbo 3 of 4, HBO of universiteit? Dan is het van belang dat je binnen 10 jaar een diploma behaalt. Bij een 4 jarige opleiding worden de eerste 4 jaar van de eenoudertoeslag dan een gift. Wanneer je geen diploma behaald, moet je de volledige toeslag terugbetalen.


Wél een partner? Partnertoeslag

Als je een partner hebt dan kom je niet in aanmerking voor de eenoudertoeslag. Wél is het mogelijk om in aanmerking te komen voor de partnertoeslag. Deze toeslag is voor samenwonenden die een kind onder de 12 jaar verzorgen. De voorwaarden zijn gelijk aan die van de eenoudertoeslag. De partnertoeslag wordt alleen uitgekeerd als je partner géén studiefinanciering ontvangt. Daarnaast mag het inkomen niet hoger zijn dan € 9234,45 (2015).

De partnertoeslag is in 2016 helaas komen te vervallen. De partner kan het wegvallen van deze toeslag opvangen via de bijstand. Meer informatie is verkrijgbaar bij de gemeente.

6 reactie's

 • Mag je eenoudertoeslag aanvragen als je partner in het buitenland woonachtig is en geen Nederlandse papieren heeft? (Dus staat niet ingeschreven bij gemeente, geen Nederlands paspoort)

 • goedemorgen.
  heb ik ook recht op eenouder toeslag als ik geen studiefinanciering heb?
  in afwachting van uw antwoord.
  vriendelijke groeten,
  p. beuker

 • Gaat dit over wanneer de ouder zélf een opleiding volgt?

  Welke toeslag krijgt een alleenstaande ouder, die zn zoon of dochter, boven de 18 een MBO of HBO opleiding volgt?

 • Hoi., ik heb twee kinderen. En ik woon alleen met hun. Ik ben Nog niet gescheiden van mijn man. Maar die scheiding is wel ingediend per Decmeber 2018 bij de recht bank . En hij is uitgeschreven van mijn adres per 4 januari 2019. Heb ik dan wel recht op eenoudertoeslag?

 • mijn expartner is op 19-10 2020 overleden we hebben samen nog een dochter van 17 jaar mijn expartner waren alwel 15 jaar gescheiden ik woon samen met mijn huidige vriend hij is zzp dus geen vast inkomen en ik werk 4 uurtjes in de week als huishoudelijk hulp mijn vraag is kan ik nu nog allementatie krijgen van mijn 17 jarige dochter karin

Laatste nieuws

Nieuws