Subsidie zonnepanelen

Of je subsidie ontvangt voor het plaatsen van zonnepanelen verschilt per gemeente. Op landelijk niveau krijg je géén subsidie op zonnepanelen. Wél is het mogelijk om de BTW over het aankoopbedrag terug te vragen.

Vrijblijvend offerte aanvragen

Zonnepanelen aanschaffen? Vraag eenvoudig meerdere offertes aan. Je vult één formulier in en ontvangt vrijblijvend meerdere offertes in je mailbox!

Alle geselecteerde bedrijven helpen je met het terugvragen van de BTW.

BTW teruggave zonnepanelen

Na de aanschaf van zonnepanelen kan je de in rekening gebrachte btw terugvragen bij de belastingdienst. Dit levert je vaak al meer voordeel op dan de beschikbare subsidies.

Om de btw terug te vragen moet je je registreren als ondernemer. Je levert immers stroom terug aan je energieleverancier. De belastingdienst ziet dit als ‘ondernemen’. Dit klinkt vrij ingewikkeld, maar valt reuze mee.

Hoe vraag ik de BTW terug als particulier?

  1. Vul het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ in. Deze is digitaal in te vullen via de website van de belastingdienst. Klik hier om naar het formulier te gaan.
  2. Geef je rekeningnummer door aan de belastingdienst. Dit doe je via de website van de belastingdienst voor ondernemers. Je logt hier eenvoudig in met je DigID.
  3. Als je de vorige stappen hebt afgerond ontvang je van de belastingdienst een aantal brieven. Deze heb je nodig voor het invullen van de btw-aangifte. Log in via de link in stap 2 en klik op ‘omzetbelasting’. Als het goed is heeft de belastingdienst de aangifte al voor je klaargezet.

Meer informatie over het terugvragen van de BTW vind je op de website van de Belastingdienst.

Kleineondernemersregeling (KOR)

In het formulier geef je aan of je mee wilt doen met de kleineondernemersregeling (KOR). Geef je aan dat je meedoet aan de KOR, dan vraag je om vrijstelling van de BTW.

De meeste particulieren kiezen ervoor om mee te doen. Doe je niet mee aan de KOR dan moet je namelijk elk kwartaal btw-aangifte doen.

Wanneer je meedoet met de KOR kan je echter minimaal 3 jaar geen BTW meer terugvragen ná het jaar waarin het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ is verstuurd. Wil je binnen 3 jaar een extra set zonnepanelen of een andere omvormer aanschaffen, dan krijg je hier de BTW dus niet meer van terug.

 

Energiebespaar lening

Om de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren, is er een energiebespaar lening beschikbaar gesteld. Deze leningen worden verstrekt uit het Nationaal Warmtefonds. Dit fonds omvangt ruim 1,2 miljard euro. Het grootste gedeelte komt van de overheid. Ook is er een deel beschikbaar gesteld door de Rabobank, ASN Bank, ING, de Council of Europe Development Bank (CEB) en de Europese investeringsbank. 

Benieuwd hoeveel jij kan lenen en tegen welke rente? Kijk dan op de website van het Warmtefonds.

Subsidie per gemeente

De overheid geeft op landelijk niveau geen subsidie op zonnepanelen. Sommige gemeentes doen dit echter wel.

Om te kijken of jouw gemeente/provincie het plaatsen van zonnepanelen subsidieert, of een voordelige lening beschikbaar stelt, kijk je op Energiesubsidiewijzer.nl.