Subsidie schoorsteen verwijderen

Het verwijderen van een schoorsteen en/of rookkanaal draagt bij aan het verminderen van de uitstoot van schadelijke stoffen in de omgeving. Veel gemeenten en provincies bieden daarom ook in 2024 weer subsidies aan voor het verwijderen van de schoorsteen.

Vrijblijvend offerte aanvragen

Wil jij je schoorsteen verwijderen? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan via Slimster.nl

Waarom je schoorsteen of rookkanaal verwijderen?

De overheid stimuleert het verwijderen van je schoorsteen omdat het stoken van een houtkachel simpelweg bijdraagt aan de milieuvervuiling. Daarom kan je in veel gemeenten subsidie krijgen. Op deze manier kan je relatief goedkoop (of zelfs gratis) je schoorsteen laten afbreken of dichtmaken.

Schoorsteen toe aan renovatie

Is de schoorsteen toe aan renovatie? Overweeg dan ook eens om deze weg te laten halen. Het renoveren van een schoorsteen kan je al snel honderden, zo niet duizenden euro’s kosten.

Met de subsidie kan je deze vrij goedkoop laten weghalen. Zo heb je in de toekomst ook geen kosten meer voor het renoveren van de schoorsteen. Daarnaast draag je ook nog eens bij aan het milieu!

Rookkanaal verwijderen

Door het weghalen van de rookkanalen krijg je binnen in de woning veel meer ruimte. Daarnaast is het beter voor de isolatie van de woning.

Het verwijderen van het complete rookkanaal is een vrij grote ingreep. Denk er dus goed over na. Ook moet het voor de constructie van de woning wel mogelijk zijn. Laat er dus altijd een expert naar kijken.

Zonnepanelen

Ben je van plan zonnepanelen op je dak te leggen? Dan kan de schoorsteen soms ook behoorlijk in de weg staan. 

Je kan minder panelen kwijt op je dak en de schoorsteen kan voor een schaduwvlak zorgen op de panelen, waardoor de opbrengst een stuk lager is.

Kom ik in aanmerking voor subsidie?

Landelijk is er momenteel géén subsidieregeling voor het verwijderen van je schoorsteen of rookkanaal. Wél hebben veel gemeenten een eigen subsidieregeling met als doel het ontmoedigen van houtkachels. Bekijk hieronder of jou gemeente subsidie geeft.

Subsidie per gemeente

De gemeenten die subsidie verlenen voor het verwijderen van je houtkachel, schoorsteen en/of rookkanaal:

Vlaardingen

Beschikbaar
1500

Subsidie beschikbaar voor het verwijderen van een houtkachel, pelletkachel of open haard en voor het verwijderen of onbruikbaar maken van het rookkanaal waarop deze is aangesloten.

Amsterdam

Onbekend

De gemeente Amsterdam geeft momenteel geen subsidie (of dit is bij ons niet bekend). Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente.

Ede

Beschikbaar
1000

Per 1 november 2023 geeft de gemeente Ede een subsidie van €1000,- voor inwoners die hun rookkanaal definitief onbruikbaar willen laten maken of verwijderen.

Noordoostpolder

Onbekend
De gemeente Noordoostpolder geeft momenteel geen subsidie (of dit is bij ons niet bekend). Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente.

Utrecht

Beschikbaar
1500

Utrecht geeft een subsidie tot €1500 voor het verwijderen van je houtkachel, pellet kachel en/of rookkanaal.

Nijmegen

Beschikbaar
Maximaal €1000

Nijmegen vergoed 100% van de kosten (tot maximaal €1000) als je de schoorsteen laat verwijderen door een aannemer. Je mag de werkzaamheden niet zelf uitvoeren.