Subsidie schoorsteen verwijderen

Het verwijderen van een schoorsteen en/of rookkanaal draagt bij aan het verminderen van de uitstoot van schadelijke stoffen in de omgeving. Veel gemeenten en provincies bieden subsidies aan voor het verwijderen van de schoorsteen.

Vrijblijvend offerte aanvragen

Wil jij je schoorsteen verwijderen? Vraag hier vrijblijvend meerdere offertes aan.

Waarom je schoorsteen of rookkanaal verwijderen?

De overheid stimuleert het verwijderen van je schoorsteen omdat het stoken van een houtkachel simpelweg bijdraagt aan de milieuvervuiling. Daarom kan je in veel gemeenten subsidie krijgen. Op deze manier kan je relatief goedkoop (of zelfs gratis) je schoorsteen laten afbreken of dichtmaken.

Schoorsteen toe aan renovatie

Is de schoorsteen toe aan renovatie? Overweeg dan ook eens om deze weg te laten halen. Het renoveren van een schoorsteen kan je al snel honderden, zo niet duizenden euro’s kosten.

Met de subsidie kan je deze vrij goedkoop laten weghalen. Zo heb je in de toekomst ook geen kosten meer voor het renoveren van de schoorsteen. Daarnaast draag je ook nog eens bij aan het milieu!

Rookkanaal verwijderen

Je kan er ook voor kiezen om het complete rookkanaal te verwijderen. Ook hier zijn subsidies voor beschikbaar.

Door het weghalen van de rookkanalen krijg je binnen in de woning veel meer ruimte. Daarnaast is het beter voor de isolatie van de woning. Het is echter wel een vrij grote ingreep. Denk er dus goed over na, en laat er een expert naar kijken of het technisch gezien wel mogelijk is om het rookkanaal te verwijderen.

Zonnepanelen

Ben je van plan zonnepanelen op je dak te leggen? Dan kan de schoorsteen soms ook behoorlijk in de weg staan. 

Je kan minder panelen kwijt op je dak en de schoorsteen kan voor een schaduwvlak zorgen op de panelen, waardoor de opbrengst een stuk lager is.

Kom ik in aanmerking voor subsidie?

Landelijk is er momenteel géén subsidieregeling voor het verwijderen van je schoorsteen of rookkanaal. Wél hebben veel gemeenten een eigen subsidieregeling met als doel het ontmoedigen van houtkachels. Bekijk hieronder of jou gemeente subsidie geeft.

Subsidie per gemeente

De gemeenten die subsidie verlenen voor het verwijderen van je houtkachel, schoorsteen en/of rookkanaal:

Nijmegen

Nijmegen geeft een subsidie tot maximaal €1000 als je de schoorsteen laat verwijderen voor een aannemer. Ook voor het aanbrengen van een houtrookkatalysator ontvang je een subsidie tot maximaal €500. 

Je kan subsidie aanvragen, met terugwerkende kracht, vanaf 1 september 2022 tot en met 31 maart 2023, of tot de subsidiepot leeg is.

Utrecht

Utrecht geeft een subsidie tot €1500 voor het verwijderen van je houtkachel, pellet kachel en/of rookkanaal.

De voorwaarden:

  • Je woont in de gemeente Utrecht.
  • Je hebt op het moment dat u de aanvraag doet een werkende hout- of pellet kachel of open haard in huis.
  • De kachel of open haard is aangesloten op het rookkanaal.
  • Het rookkanaal moet ook verwijderd of onbruikbaar gemaakt worden.
  • Je bent eigenaar van de woning waarin de kachel of open haard staat.

Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Utrecht.